tiistai 1. toukokuuta 2012

MEHEVÄT MUNKIT,MUHEVAT LIHAPIIRAKAT

                                               MUHEVAT LIHIKSET (ainaki meikäläisen mielestä ;P)

6 dl maitoa
50 g hiivaa
1/2 dl öljyä
1,5 rkl sokeria
3 tl suolaa
n. 14 dl jauhoja .Itse laitan n. puolet vehnää ,toinen puoli täysjyvää
-alusta taikina tavallisen hiivataikinan tapaan,kohota reilu puoli tuntia

Täyte(tee ensin)
1 1/2 dl puuroriisiä - kypsensin lihaliemessä
iso sipuli,600 g jauhelihaa ,mausteita oman maun mukaan(reilusti..) - Ruskista sipuli ja liha,sekoita riisin kanssa,anna jäähtyä

Kauli taikinasta levy(jä) ja ota soppelilla muotilla (murokulho tms) pyörylöitä.Minä lupsautin täytettä tuommoinen reilu 1,5 rkl / lihapiirakka.Taita "puolikuuksi". Painele reunat kiinni ja siisti halutessasi taikahyrrällä. Kohota n. 20 min,pistele toiselle puolelle piirakkaa muutama reikä haarukalla. Minä paistelin nämä piirakat rypsiöljyssä ,paksupohjaisessa wokpannussa aina pari lihistä kerrallaan.Pari minuuttia/ puoli,kyllä sen silimä sannoopi ja ja jos vaikka jostain kohti vähän kärtsähtää,niin ei se makua haittaa (nimim.kokemusta on ;P) Näistä tuli kutakuinkin 15 lihapiirakkaa  ja nopsaa  kyllä katosivat parempiin suihin.

Ihan oikianlainen makunautinto oli  - ja iliman muuta kaikilla mausteilla!




                                                  MEHEVÄT MUNKIT(40 kpl)

   iPadin ihanasta foodie-sovelluksesta kokkeilin eilen vääntää munkkeja (toka kerta ikinä) ja kylläpä niistä tuli maittavia! Tein alkuperäistä ohjetta isomman taikinan ja muutin sitä himppasen.

5 dl maitoa(myös vesi passaa)
50 g hiivaa
1 muna
1 tl suolaa
3 tl kardemummaa
1,5 dl sokeria
13 dl vehnäjauhoja
100 g margariinia
-tätä tehhään,kuin pullataikinaa eli lämmittele maito ,lisää hiiva ,muna,suola,sokeri,suurin osa jauhoista.Seuraavaksi pehmeä rasva ja loput jauhot.

Alusta,kunnes irtoilee kulhon reunoista ja käsistä,kohota n. 30 min.

Leivo pikkupulliksi (malta mieles jauhojen kanssa,taikina on löysähköä ja siinä se salaisuus piileekin) ja kohota 15 min. Tee "pullan" keskelle reikä sormella ja venyttele munkin reikä isommaksi pyörittämällä etusormien ympärillä.

Paistellaan ryspiöljyssä,minä laitoin 4 munkkia kerrallaan pannuun ja nämä kypsyvät alle minuutissa.

Munkin paisto on joutusan ihimisen hommaa ,eli meleko tahtia saa lappaa ja hyvä,jos on kaveri auttelemassa - niin kuin minulla oli. Kiitos Anu :)

Nostele munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan hetkeksi,sokeroi (meillä juniori osallistui innoissaan tähän - sokeria pakastepussiin,munkki perään ja kiivasta ravistusta).

Nam.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos,kun piipahit sivuillani :)